Shenjat jo të prekshme nga pikëpamja ligjore

Shenjat jo-kërcënuese nën këndvështrimin juridik dhe ligjor janë akoma në përparim, dhe ka më shumë shqetësime sesa përgjigje.

Shenjat jo të prekshme nga një këndvështrim ligjor

Një shenjë jo e këndshme (NFT) mund të jetë edhe një përfaqësim i një posedimi fizik ose dixhital që ekziston vetëm në internet - një pjesë arti e programueshme. Ajo ofron pronësinë e një posedimi të fshehur, si një pikturë, dhe gjithashtu mund të përfaqësojë një posedim dixhital në llojin e një kodi të aplikacionit softuer. Prandaj, më pëlqen të konceptoj NFT në një pamje më teknike:

"Një NFT është një model i kontratave inteligjente që siguron një mënyrë të standardizuar për të verifikuar se kush zotëron një NFT, dhe një mënyrë të standardizuar të" lëvizjes "së aseteve dixhitale jo të dëmshme."

Para se të kaloni mbi ligjshmërinë e një NFT, është e nevojshme të ekzaminoni se çfarë sugjerojnë shenjat jo-kërcënuese në mënyrë dixhitale. Në kuptimin e tij më themelor, një NFT është paraqitja dixhitale e një posedimi jo-kërpudhor në llojin e një numri identifikimi. Shikoni pak imazhin e renditur më poshtë.

Në këtë artikull të shkurtër, do të përpiqem të përmend probleme të ndryshme ligjore dhe gjyqësore në lidhje me mënyrën se si një numër identifikimi mund të përfaqësojë një zotërim në mediat dixhitale dhe se çfarë përbëhet nga kodi. Essentialshtë thelbësore të kihet parasysh se, përveç zbulimit të pronës banesore ose komerciale të një posedimi jo-kërpudhor, një NFT gjithashtu sugjeron se ku materiali i asaj posedimi ka hedhur në të vërtetë duke pasur parasysh krijimin e tij.

Related: Si tregu NFT shfrytëzoi teknologjinë e bllokimit për zhvillimin shpërthyes

Zotërimi i një NFT

A është e ndryshme të zotërosh një NFT nga të zotërosh të drejtat e posedimit të fshehur që e substancon atë?

Në shoqërinë tonë ekzistuese, ne jemi shfrytëzuar në një bllok shënimesh që sugjeron ose përfaqëson të drejtat e pronës banesore ose komerciale dhe disa punë. Ne të gjithë në të vërtetë kemi pasur kontakte me dokumente të tilla në jetën tonë të përditshme: një akt për një pronë banesore ose komerciale, një vërtetim të pronësisë së automjetit ose një qira për një shtëpi. Ne aktualisht e kuptojmë vlerën e këtyre dokumenteve ligjore. Kjo mund të jetë një mënyrë e shkëlqyeshme për të hedhur një vështrim edhe në NFT, edhe pse ka disa dallime në lidhje me të drejtat që lidhen me to.

Related: Marrëveshjet hibride të mençura do të ndryshojnë sistemin ligjor

Ekziston një kuptim i përgjithësuar që një NFT është vetë një zotërim fillestar. Por a është ilaçi i të kuptuarit? A nuk do të ishte një NFT një faturë e zotërimit të një posedimi të identifikuar? Si me çdo gjë tjetër në planetin e ligjit, përgjigjja e duhur është: varet. Varet nga lloji i posedimit themelor që përfaqëson NFT. Një NFT mund të jetë posedimi fillestar ose posedimi që ekziston vetëm në botën dixhitale dixhitale, si CryptoKitties ose CryptoPunks. Në të njëjtën kohë, një NFT mund të jetë fatura që vërteton se ju zotëroni një pasuri të identifikuar në jetën reale, të tilla si prona, ose një pjesë arti fizik e treguar në Muzeun e Luvrit në Paris.

Duke pasur këtë në mendje, le të ecim përpara dhe të shqyrtojmë çështjet që ekzistojnë për zhvilluesit e epokës së internetit që mund të zgjidhen nga NFT të regjistruara me anë të inovacionit të blockchain.

Si i ndihmon blockchain zhvilluesit e materialit të përfaqësuar nga NFT?

Që nga zhvillimi i uebit dhe rrjeteve peer-to-peer (P2P), zhvilluesit e materialeve dhe tregu i të drejtave të kopjimit në të vërtetë janë përpjekur të gjejnë një metodë për kthimin e një posedimi, sigurimin e të drejtës së kopjimit dhe shfaqjen e mungesës së saj dhe pronës banesore ose komerciale në një botë dixhitale. Ishte e nevojshme të kishte një sistem regjistrimi që mund të ofronte pandryshueshmëri dhe përparësi, ndërsa shfaqte mungesë në internet. Por kjo përfundoi të ishte e mundur vetëm pas çështjes së shpenzimeve të dyfishta që u zgjidh nga inovacioni i inovacionit të blockchain.

Related: Si lidhen NFT, DeFi dhe Web 3.0

Një NFT i regjistruar me anë të blockchain e kthen materialin e tregtuar në internet të pandryshueshëm dhe të dallueshëm, duke i lejuar artistët të sigurojnë zhvillimet e tyre nga falsifikimi dhe dyfishimi në botën dixhitale. Kështu, NFT-të e regjistruara në blockchain zgjidhin çështjet e piraterisë dixhitale dhe shpenzimeve të larta të ndërmjetësimit monetar, për të përmendur disa, duke e bërë praktike një lloj krejt të ri të ekonomisë. Një që nuk drejtohet nga vlerësuesit standardë të besimit, megjithatë nga ata që prodhojnë dhe zhvillojnë vlerë.

Cilat të drejta janë të nevojshme për një individ për të zhvilluar ose krijuar një NFT?

Ky është një shqetësim vërtet aktual. Këtë pranverë, DC Comics dërgoi një njoftim për artistët të lidhur me prodhimin e komikave të tyre superheronj që kufizojnë komercializimin e artit me personazhet e tyre, i përbërë nga prodhimi dixhital i NFT-ve. Ndoshta, lajmet në lidhje me artistin e mëparshëm komik DC, José Delbo, duke bërë 1.85 milion dollarë për ankandin e NFT-ve që ilustrojnë heroinën e imagjinuar të famshme Wonder Woman morën vëmendjen e biznesit, duke shkaktuar një përgjigje të tillë.

Lexo artikullin:  BNY Mellon bashkohet me State Street për të shërbyer shkëmbimin e ri të kriptove

Faktori për shqetësimin e ngritur në këtë fushë është themelor: Jo të gjithë artistët dhe zhvilluesit zotërojnë të drejtat e autorit të punës së tyre. Zakonisht, artistët nuk kërkojnë të shqetësohen për të drejtat e pronës banesore ose komerciale ose të drejtat e autorit të veprave të tyre, pasi ata janë zhvilluesit. Fillimisht, ata aktualisht presin që ne të kuptojmë në planetin e të drejtës së kopjimit dhe të gjithë konceptin e të drejtave. Sidoqoftë, praktika themelore e ekonomisë së zhvilluesit është që të drejtat për një kryevepër, muzikë, dhe kështu me radhë, u caktohen pjesëve të shumta të ndryshme: Një pjesë mund të mbajë të drejtat e qarkullimit, një pjesë tjetër ka të drejtat e ekspozitës, një tjetër kontrollon efikasitetin të drejtat, dhe një tjetër zotëron të drejtat e marketingut.

Po nëse zhvilloni një NFT të punës - me të drejtat e autorit të caktuara për të gjithë të përfshirë - shqetësimi i përballueshëm do të jetë: Cili prej këtyre mbajtësve të të drejtave do të kishte statusin e duhur ligjor për ta bërë këtë? A mundet secila prej festimeve të përfshira ta bëjë këtë në mënyrë të njëanshme, pa mbajtësit e tjerë më të mirë? Kjo do një kohë të madhe për t'u zgjidhur, si nga ana gjyqësore ashtu edhe nga ligji. Ndërkohë, pasi gumëzhitja e NFT-ve është jashtëzakonisht aktuale dhe është akoma në përparim në disa sektorë - të tilla si muzika, lojërat video, tregjet e artit fizik dhe arti i programueshëm i prodhuar kohët e fundit - ato probleme ligjore ende nuk janë zgjidhur.

Related: Përtej zhurmës: Vlera e vërtetë e NFTs mbetet për tu kuptuar

Kush mund të monedhë NFT? Çfarë sugjeron saktësisht kjo? Ndërsa inovacioni i blockchain dhe tregjet e decentralizuara zhvillohen paralelisht, këto shqetësime ka shumë të ngjarë të jenë çështje të nevojave gjyqësore dhe do të zgjidhen rast pas rasti. Tani për tani, duket e vështirë të zhvillohet legjislacioni universal që përfshin skenarë në modifikim të vazhdueshëm.

Ekziston akoma një konfuzion i tepruar në zonën e NFT, jo vetëm për atë të drejtë që zhvilluesit po caktojnë, megjithatë po ashtu ato që blerësit po fitojnë me NFT. Analiza gjyqësore kthehet në çështje më të ndërlikuara, veçanërisht kur flasim për pronën banesore ose komerciale të NFT, që përfshin autorë të shumtë dhe të drejtat e tyre të autorit.

Një tjetër tregues i mendimit është se si platformat i kanë dhënë në të vërtetë materialet dhe si biznesi i ndërmjetëm i përmbajtjes merret me NFT-të. Pjesa më e madhe e atyre bizneseve të ndërmjetme ndërmjet krijuesit të materialeve dhe blerësve të NFT kërkojnë të bëjnë punën e tyre gjyqësore duke përdorur zell të përballueshëm kur ndërtojnë ato platforma.

Kjo bëhet më komplekse kur ka bashkëautorësi në një prodhim të identifikuar, veçanërisht kur pronarët e të drejtave të kopjimit për ato zhvillime janë biznes. A do të barazohen NFT-të për të siguruar portofolet e të drejtave të autorit në pronësi të atyre bizneseve, dhe nëse po, atëherë sa saktësisht?

Çfarë të drejtash i ofron blerësit blerja e një NFT?

Kur blihet një NFT, ekzistojnë 3 festime për të cilat duhet menduar: autori i veprës fillestare, zhvilluesi i NFT dhe blerësi i NFT të blerë. Së pari, unë kërkoj të theksoj se zotërimi i një NFT nuk sugjeron blerjen e pronës banesore ose komerciale të posedimit të fshehur, megjithatë thjesht marrjen e pronës banesore ose komerciale të NFT.

Sidoqoftë, pasi NFT-të ekzistojnë në mediat dixhitale pa asnjë kufi dhe në juridiksione të shumta të gjitha përnjëherë, ose ndoshta ku legjislacioni është pothuajse inekzistent, është thelbësore që platformat që shënojnë NFT-të të përcaktojnë termat. Dhe, me termat, unë sugjeroj që unë shpresoj që ata të përbëhen nga marrëveshjet e tyre të mençura për të specifikuar se cilat të drejta po marrin blerësit e NFT nga zhvilluesit.

Këtu, është magjepsëse të kuptosh që nuk po fiton pronësinë e vetë posedimit, madje as nuk po merr të drejtat e kopjimit të asaj vepre. Dhe, në këtë kuptim, të menduarit nuk është e ndryshme nga blerja e një pjese të artit fizik në tregun standard. Nëse blihet një pikturë konvencionale në një ankand, blerësi nuk i merr vetë të drejtat e kopjimit. Blerësi mund të varet pikturën e re në murin e tij, megjithatë jo të drejtat e autorit të asaj pikture, përveç nëse është porositur në të vërtetë. Prandaj, nuk është e mundur të bësh postera të asaj pikture në mur. Askush nuk mund ta zhvillojë dhe as ta ndryshojë atë.

Lexo artikullin:  Kryetari i SEC thotë se kriptovaluta bie nën udhëzimet e shkëmbimeve të bazuara në siguri

Kjo është arsyeja pse përsa i përket përdorimit dhe kujt po bleni janë shumë të rëndësishme, dhe heshtja për transmetimin e të drejtave të së drejtës së autorit nënkupton që ato nuk janë në gjendje të mbahen. Essentialshtë thelbësore të kihet parasysh se shumë platforma dhe tregje nuk janë jashtëzakonisht specifike për këtë. Pra, për të hequr çdo dyshim të pasigurisë, blerësit sigurohen vetë duke sqaruar ato informacione.

Për ta shumuar atë, duke përvetësuar një NFT, njeriu thjesht po merr të drejtat për NFT të blerë, të drejtat e pronësisë për të lartësuar që kanë ndonjë lidhje me atë punë. Por dikush nuk ka të drejtat e kopjimit për të përdorur atë vepër - askush nuk mund ta kopjojë, shpërndajë ose kryejë atë, përveç nëse është e qartë se të drejtat e tilla në të vërtetë janë caktuar. Kështu, analiza ligjore e një NFT është jashtëzakonisht e krahasueshme me atë që do të ishte me të drejtat standarde të së drejtës së kopjimit sikur të mos kishte fare NFT.

Si të kuptojmë juridiksionin e një NFT?

Duke folur hipotetikisht, parashikoni që e drejta e autorit në Francë është e vazhdueshme (domethënia që zgjat përgjithmonë), ajo përfundon me vdekjen e autorit në Shtetet e Bashkuara të cilat Kanada i mbron të drejtat e autorit për 50 vjet pas vdekjes së autorit. Kur NFT-të regjistrohen në rrjetet e bllokuara të decentralizuara, cila do të jetë metoda juridiksionale? Cilat ligje do të përdoren? Për cilat platforma janë plotësisht të decentralizuara, të shpërndara në të gjithë rrjetin, cilat të drejta duhet të zbatohen?

A do të bazohet juridiksioni në vendin ku jeton artisti fillestar, apo mund të përdoret juridiksioni ndërmjet platformës dhe zhvilluesit të NFT? Në çdo rast, ka shumë të ngjarë të shohim shumë probleme juridiksionale që shfaqen, veçanërisht kur merren me diçka në avancimin e hershëm dhe në zhvillim.

Vërejtjet e mbylljes

Ne jemi akoma në Perëndimin e Egër për të kontrolluar risitë e reja, dhe problemet ekzistuese me përcaktimin se si do të kalojë tregu i NFT nëpër kurset e sigurisë ligjore diskuton se çfarë po ndodh aktualisht.

Si mund të njihet qëllimi i pjesëve kur trajtohen ato të drejta krejt të reja nëse ato janë të ndryshme? A do të mendohen NFT për një bazë krejt të re mbi atë që ekzistonte aktualisht dhe ishte kontraktuar? Apo do të mendohen për diçka që kontratat e mëparshme nuk e menduan, e cila ka mundësi të prodhojë më shumë fitime?

Dikush mund të marrë pronësinë e diçkaje që ekziston aktualisht për të zhvilluar diçka që do të caktohet si NFT? Dikush mund të marrë pronësinë e NFT pa miratimin e pronarit të veprës së mbrojtur nga e drejta e autorit?

Ky artikull i shkurtër kishte për qëllim të mos zvogëlojë temën, megjithatë vetëm për të sjellë disa faktorë për t'u marrë parasysh dhe konceptet në lidhje me elementët ligjorë të argumenteve jo-kërcënues. NFT nën këndvështrimin juridik dhe ligjor janë ende në zhvillim, dhe metodat për të zgjidhur problemet ligjore dhe mosmarrëveshjet gjyqësore që do të shfaqen ende nuk janë menduar.

Tatiana Revoredo është një anëtar themelues i Fondacionit Oxford Blockchain dhe është një strateg në blockchain në Shkollën e Biznesit Saïd në Universitetin e Oxford Për më tepër, ajo është një specialist në aplikimet e organizimit të blockchain në Institutin e Teknologjisë të Massachusetts dhe është zyrtari kryesor i teknikës së Strategjisë Globale që ka Tatiana. në të vërtetë u mirëprit nga Parlamenti Evropian në Konferencën Intercontinental Blockchain dhe u mirëprit nga parlamenti brazilian në seancën dëgjimore të publikut në Bill 2303/2015. Ajo është autore e 2 librave: Blockchain: Tudo O Que Você Precisa Sabre dhe kriptovalutat në skenarin ndërkombëtar: Cili është pozicioni i bankave qendrore, qeverive dhe autoriteteve rreth kriptomonedhave?

Çdo tregtar që tregton kriptomonedhë në shkëmbimin Binance dëshiron të dijë për të ardhmen pumpnë vlerën e monedhave në mënyrë që të fitoni fitime të mëdha në një periudhë të shkurtër kohore.
Ky artikull përmban udhëzime se si të zbuloni se kur dhe cila monedhë do të marrë pjesë në "Pump”. Çdo ditë, komuniteti vazhdon Kanali Telegram Crypto Pump Signals for Binance Sinjalet për Binance publikon 10 sinjale falas për të ardhmen "Pump"Dhe raporton për të suksesshëm"Pumps ”të cilat janë përfunduar me sukses nga organizatorët e komunitetit VIP.
Shikoni një video në si të mësoni për kriptomonedhën e ardhshme pump dhe fitoni fitime të mëdha.
Këto sinjale tregtare ndihmojnë në fitimin e fitimit të madh në vetëm disa orë pas blerjes së monedhave të publikuara në kanalin Telegram. A po bëni tashmë një fitim duke përdorur këto sinjale tregtare? Nëse jo, atëherë provoni! Ne ju dëshirojmë fat në tregtimin e kriptomonedhave dhe dëshirojmë të merrni të njëjtin fitim si abonentët VIP të Crypto Pump Signals for Binance Sinjalet për kanalin Binance.
John Lesley/ autori i artikullit

John Lesley është një tregtar me përvojë i specializuar në analizën teknike dhe parashikimin e tregut të monedhës. Ai ka përvojë mbi 10 vjeçare me një gamë të gjerë të tregjeve dhe aseteve - monedhave, indekseve dhe mallrave. John është autori i temave të njohura në forume të mëdha me miliona shikime dhe punon si një analist dhe një tregtar profesional për të dy klientët dhe vetveten.

Lini një Përgjigju